BURSA (İGFA) – Kentte su sıkıntısının belirginleştiği Kasım 2025’te Nilüfer Kent Konseyi Yürütme Kurulu tarafından kurulan Su İnisiyatifi, Bursa’nın su sorununa ilişkin hazırladığı analizleri çalıştayda değerlendirdi. Nilüfer Belediyesi Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde 20 Mayıs 2026 tarihinde düzenlenen toplantıda, çözüm önerileri bilimsel veriler ışığında ele alındı.
Çalıştay, Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği ve Ziraat Mühendisliği bölümlerinden akademisyenlerin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Toplantıda kentsel, tarımsal ve endüstriyel su kullanımı olmak üzere üç ana başlık üzerinde değerlendirmeler yapıldı.
Uzmanlar, Bursa’daki su yönetimi sorunlarının yalnızca altyapı yetersizliğinden kaynaklanmadığını; iklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, sanayi baskısı ve kurumsal koordinasyon eksikliklerinin de etkili olduğunu vurguladı.
Kentsel su tüketimi başlığında akıllı izleme sistemlerinin yaygınlaştırılması, yağmur suyu hasadı, mavi-yeşil altyapı uygulamaları ve su okuryazarlığının artırılması önerildi. Ayrıca Bursa Su Veri Merkezi kurulması planı da gündeme geldi. Tarımsal su yönetiminde ise vahşi sulamadan damla sulamaya geçiş, kaçak kuyuların kapatılması ve kapalı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiği belirtildi. Sanayi alanlarının genişlemesinde su kaynaklarının belirleyici olması gerektiği de vurgulandı.
Endüstriyel su yönetimi bölümünde ise suyun dijital takibi, geri kazanım sistemleri ve arıtılmış suların sanayide yeniden kullanımı öne çıktı. Su tahsisinde önceliğin insani tüketim, tarım ve sanayi şeklinde uygulanması gerektiği ifade edildi.
Çalıştay sonunda, Bursa’nın su güvenliği için yeni kaynak arayışından ziyade mevcut kaynakların korunması ve geri kazanımının zorunlu olduğu vurgulandı. Hazırlanan önerilerin ilgili kamu kurumlarıyla paylaşılacağı ve sürecin düzenli olarak takip edileceği bildirildi.



